Search
Close this search box.
bezienswaardigheden nyons

Ontdek Nyons en zijn bezienswaardigheden

Het prachtige Nyons staat bekend om zijn olijven en wordt ook wel Petit-Nice genoemd omdat het hetzelfde mediterrane microklimaat heeft. Het plaatsje ligt in het departement Drôme, in de regio Auvergne-Rhônes-Alpes. Het is bijna altijd mooi weer in Nyons, maar niet alleen het weer maakt Nyons de moeite waard!

De prachtige omgeving van Nyons ligt in het hart van het natuurgebied Baronnies Provençales. Het meest iconische bouwwerk van Nyons is waarschijnlijk de Pont Roman, een typisch romeinse boogbrug over de rivier de Eygues. Overal vind je historische oliemolens, waaruit blijkt dat de olijfproductie al eeuwen een grote rol speelt.

Olijven

De olijven die in de omgeving van Nyons worden geoogst, vind je namelijk nergens anders. Het zwarte olijvenras tanche heeft een kenmerkend fijne smaak. Omdat de olijven speciaal in de wind worden gedroogd, worden ze rimpelig. De grootste olijven worden voor bij de borrel gebruikt, van de kleintjes wordt olijfolie geperst. Deze olijfolie was de eerste in Frankrijk die een zogenaamde AOC kenmerk kreeg, een Appellation d’origine contrôlée oftewel een gecertificeerde Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten.

bezienswaardigheden nyons

Winkeltjes

In Nyons vind je talrijke ambachtelijke winkeltjes waar de Provençaalse geuren je tegemoet komen en waar ze lokale en handgemaakte producten verkopen. Een van de elementen die je hier vaak in terug ziet komen, is lavendel. Zo zijn er verschillende producten te koop waar lavendel in verwerkt is, zoals bijvoorbeeld lavendelolie, zeep, bodycrème, ijs maar ook macarons en geurzakjes.

De bijzondere sfeer in de historische stad en zijn beschutte pleintjes met leuke kleine cafés, restaurants en winkeltjes zorgen ervoor dat je je niet verveelt. Wandel vooral ook even naar de oude waterputten waar vroeger de was werd gedaan en naar Pont Roman waar je prachtige uitzicht hebt over de rivier en bergen (inclusief de Mont Ventoux).

De omgeving van Nyons is sowieso bijzonder geschikt om te wandelen, ook omdat het gebied heuvelachtig is. Vooral als de lavendel- en zonnebloemvelden in bloei staan kun je er mooie wandeltochten maken. Bezoek ook de Tour Randonne, die je al klimmend over oude paadjes vanaf het centrum aantreft. Dit was vroeger een militaire gevangenis. Ook vind je langs de oever van de Eygues aan de Promenade de la Dique lokale bedrijven waar je regionale producten kunt proeven en kopen.

tips nyons

Tips:

  • Huur een 2CV of een Jeep om door de olijfgaarden rond Nyons te toeren
  • Als je in Nyons verblijft, trek er dan ook een dag voor uit om het natuurpark Baronnies Provençales te bezoeken. Hier leven meer dan 2000 plantensoorten en 200 beschermde diersoorten
  • Leuke hotels zijn Hôtel Une autre maison, Hôtel Colombet en Hôtel La Caravelle
  • Leuke restaurantjes: Le Verre à Soie, La Charrette Bleue en Le Vin est une Fête

Nyons ligt op 1080 kilometer vanaf Utrecht.

Kijk voor meer informatie over Nyons (bijvoorbeeld openingstijden van musea, de traditionele markt en de vele restaurantjes) op de website van la Drôme Tourisme.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen