De French Kiss

Gustav Klimt legde ‘De Kus’ vast op een schilderdoek, Robert Doisneau fotografeerde in de jaren ’50 een beroemde zoen bij het stadhuis in Parijs en Alfred Hitchcock haalde er in zijn film Notorious het Guinness Book of Records mee: een zoen van 2 minuten en 30 seconden uitgevoerd door de acteurs Garry Grant en Ingrid Bergman. Op deze Valentijnsdag zetten we graag de zoen in de schijnwerpers, en in het bijzonder de Franse zoen.

Logica van het zoenen in Frankrijk

De French kiss is wereldwijd beroemd, maar hoe bekend is de ‘normale’ Franse zoen die op straat wordt gegeven? Misschien is het je opgevallen dat in Frankrijk het zoenen tot een ware kunst is verheven? Kom je een bekende tegen dan zoen je die, terwijl je vraagt hoe het gaat: Ça va? Ça va! En als deze persoon gezelschap heeft, misschien iemand die je nog nooit eerder hebt gezien, dan zoen je deze ook. Klinkt niet ingewikkeld, toch blijft het als buitenlander onnatuurlijk en lastig om de logica van het Franse zoenen onder de knie te krijgen.

Zoen je de dokter?

Stel je hebt een Franse nieuwe dokter. In de wachtkamer, vlak voor de ontmoeting, kun je je als import Française ineens afvragen of je de nieuwe arts bij de begroeting ook twee zoenen moet geven? Of zou dat nou net niet de bedoeling zijn…

Vijftien collega’s, elke ochtend…

Een werksituatie is weer anders. Elke ochtend begroet je al je collega’s met twee zoenen: Ça va? Ça va! Behalve je baas, die geef je een stevige handdruk. Als je iemand ‘vergeet’ kan deze persoon denken dat je iets tegen hem/haar zou hebben. Je kunt dus maar het beste iedereen zoenen. Sommige mensen zoenen elke ochtend vijftien collega’s!

Ça va? Ça va! Zoen, zoen

Soms vergeet je het. Bijvoorbeeld als je de buurvrouw tegenkomt op straat. Ça va? Ça va! Het gezicht van de buurvrouw buigt zich naar voren, de lippen getuit. Oh ja, zoenen. Ontmoet je iemand voor de eerste keer, dan is onze eerste reflex toch het uitsteken van je hand en het zeggen van je naam. Maar in de fracties van seconden die volgen, realiseer je je vergissing. “Oh! Excusez moi, je n’ai pas l’habitude”, stamel je dan beschaamd.

De dokter hoef je trouwens niet te zoenen, nooit zelfs. Een hand is zelfs ‘not done’. Te veel ‘microbes’! 

Bekijk deze (Franse) animatie over de zoen en maak nooit meer een fout: