Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werken & Ondernemen in Frankrijk

Ben je van plan om binnenkort een onderneming in Frankrijk te starten of wellicht over te nemen? Of ga je voor een Frans bedrijf aan de slag? Op deze pagina vind je alles over dit onderwerp. Zoals tips waar je aan moet denken bij het lanceren van een onderneming in Frankrijk, en ook hoe je er het beste een baan vindt.

Waar moet je aan denken als je wilt werken of ondernemen in Frankrijk?

Je wilt werken en ondernemen in Frankrijk. Maar waar moet je dan rekening mee houden? Zorg dat je goed geïnformeerd van start gaat. Zo voorkom je dat je tegen allerlei moeilijkheden aan loopt. Hoe je je kunt voorbereiden zonder iets over het hoofd te zien? Denk bijvoorbeeld aan:

Documenten

Welke papieren heb je nodig? Als Nederlander is werken in Frankrijk vrij gemakkelijk te regelen. Je bent een EU-burger, dus kun je zonder visum of werkvergunning aan de slag. Waar wel naar wordt gevraagd, is een vaste woon- of verblijfplaats. Vandaar dat je vooraf een woning moet zien te vinden. Soms wordt dat geregeld door je werkgever. Als je langer dan drie maanden in Frankrijk gaat werken, kun je een Carte De Séjour aanvragen, maar dit is niet verplicht.

Wel is het handig goed na te gaan hoe het zit met je zorgverzekering. Ook moet je je uitschrijven in Nederland. En natuurlijk is het slim om, als je nog geen Frans spreekt, een cursus Français te volgen. Dan weet je zeker dat je goed voorbereid aan je job in Frankrijk begint.

Bedrijf starten

Als je in Frankrijk een bedrijf wilt oprichten, is het verstandig te checken welke Franse bedrijfsvorm het beste en voordeligste is voor jouw organisatie. Ook met het oog op je toekomstige pensioen. En wil je een beetje soepel integreren, dan werkt het in je voordeel als je de Franse taal onder de knie hebt. Wat ook handig is: de ongeschreven regels begrijpen. Dat leer je door je te verdiepen in de cultuur, de omgangsvormen en de gewoontes van de Fransen.

De belasting

Ok, jij gaat werken of ondernemen in Frankrijk. Een mooie uitdaging! Uiteraard betaal je dan ook inkomstenbelasting en sociale premies. Wist je dat Frankrijk een progressief belastingstelsel heeft: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je afdraagt. De belastingtarieven in Frankrijk variëren van 0% tot 45%. Het actuele overzicht van de belastingtarieven vind je hier.

Bestaande ondernemers

Ben jij al ondernemer in Frankrijk? En ben je bijvoorbeeld eigenaar van een chambre d’hôte, restaurant, camping of ander bedrijf? Misschien ben je niet tevreden over je huidige situatie of heb je vragen? Aarzel niet vrijblijvend contact met ons op te nemen. Ook bestaande ondernemers in Frankrijk staan we bij met advies. Dankzij de brede kennis van de Franse juridische en fiscale wetgeving hebben wij op jouw vragen een antwoord.

Meer weten over jouw pensioen?

Wil je weten hoe het met jouw pensioen zit als je in Frankrijk gaat werken, of juist als je in Frankrijk hebt gewerkt en weer (terug) naar Nederland gaat? Download hier de informatie en bekijk wat wij voor jou kunnen betekenen.

checklist

Heb je aan alles gedacht?

Soms zie je door de bomen het bos even niet meer. Ondanks je tot in de puntjes opgestelde checklist vergeet je toch de belangrijkste dingen!

Franse taal

Ga je in Frankrijk werken of een bedrijf opzetten, dan is dat bijna onmogelijk zonder de Franse taal te beheersen. Je zult je goed verstaanbaar moeten kunnen maken in het Frans.

Documenten

Vergeet niet om in Nederland bepaalde documenten vooraf aan te vragen of om te zetten. Sommige formulieren zijn namelijk een stuk moeilijker aan te passen als je niet meer op Nederlandse bodem woont.

Belasting

Weet je al welke fiscale gevolgen het voor je heeft als je werkt in Frankrijk of er een bedrijf gaat oprichten? En hoe zit het met je pensioenopbouw?

Financiën

Ook al ben je financieel nog zo goed voorbereid en heb je alles tot achter de komma berekend, financiële tegenvallers zijn er altijd. Zorg dus voor een financiële buffer.

alle artikelen

over werken & ondernemen in Frankrijk

Contact

Meer weten over een bepaald onderwerp, over onze adviezen en tarieven of heb je een vraag? Mail of bel ons, of vul het contactformulier in, zodat we je zo snel mogelijk van dienst kunnen zijn!