Wat viert men eigenlijk op 14 juli in Frankrijk?

In Frankrijk viert men op 14 juli de nationale feestdag. Vuurwerk, champagne, eten, eten en nog eens eten, een defilé op de Champs-Elysées, de Marseillaise meezingen en overal feestjes. Maar wat vieren de Fransen nou eigenlijk op deze quatorze juillet?

Het ontstaan van 14 juli

Het ontstaan van de Franse nationale feestdag gebeurt op 14 juli 1789 wanneer een woedende menigte Parijzenaars de Bastille, een gevangenis in Parijs, bestormt. Deze bestorming luidt de Franse Revolutie in en is de start van de gewapende opstand in Frankrijk. De Bastille stond namelijk symbool voor de koninklijke tirannie en willekeurige machtsmisbruik van de monarchie. De gevangen die erin zaten, beschouwde men als tegenstanders van de koning en konden door een simpel besluit van de koning opgesloten worden.

Koning Lodewijk XVI werd gevangen genomen en door de guillotine onthoofd. Het centrale bestuur van Frankrijk kreeg een nieuwe indeling. Op deze manier kregen leden uit de gegoede burgerij posities in de politiek. De Franse revolutie maakte een einde aan een monarchie en Frankrijk veranderde in een republiek. 14 juli verwijst dus naar de bestorming van de Bastille en wordt gezien als het begin van de moderne periode. Hierbij maakte de macht van de aristocratie plaats voor een democratie.

Hoe vieren de Fransen 14 juli?

Pas in 1880 werd 14 juli als nationale feestdag uitgeroepen en jaarlijks groot gevierd in Frankrijk. Sindsdien vieren de Fransen in alle steden en dorpen deze nationale feestdag in Frankrijk met festivals. Eigenlijk begint het feest al de 13e. Dan steekt men ’s avonds vuurwerk af en zijn er op verschillende plekken feesten. In Parijs vindt op 14 juli traditiegetrouw op de Champs-Elysées een militair defilé plaats. Op deze manier worden alle Franse overwinningen uit het verleden herdacht. In alle gemeenten zijn er allerlei festiviteiten, zoals bijvoorbeeld rommelmarkten, optredens, kermissen, met als afsluiter ’s avonds een bal populaire waar men de hele avond met live muziek of een DJ danst.

wat vieren fransen op 14 juli

Grande défilé in Parijs

In Parijs trappen de Alpha Jets van La Patrouille, onderdeel van de Franse air force, in de ochtend af. Deze straaljagers vliegen de stad over en kleuren met rode, witte en blauwe rookpluimen de nationale vlag in de lucht. Vervolgens start om 11:00 het grande défilé: de militaire parade. Dit houdt in dat er duizenden (oud-)militairen, politieagenten en brandweermannen vanaf de Champs-Élysées in formatie lopen. 

Vorig jaar ging de grote militaire parade in Parijs niet door vanwege de maatregelen omtrent het corona virus. Dit was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. Een bescheidenere militaire ceremonie op Place de la Concorde verving het gebruikelijke evenement in Parijs. Er werd speciaal aandacht gegeven aan mensen die werken in de medische zorg. Daarnaast mochten er hooguit 2500 genodigden en 2000 toeschouwers komen.

Ook ging op veel plekken het georganiseerde vuurwerk niet door om grote groepen mensen te voorkomen.

wat vieren fransen op 14 juli

14 juli tijdens Corona

Dit jaar vindt het jaarlijkse défilé wel plaats. Ook publiek is weer welkom. Op de tribunes is plek voor 25.000 mensen, maar vanaf 11 jaar mag je alleen naar binnen met een pass sanitaire (bewijs dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent of bewijs dat je onlangs corona hebt gehad) en het dragen van een mondkap is verplicht.  

Aan het défilé zelf doen er 5000 deelnemers mee, waaronder 4300 militairen, 71 vliegtuigen, 25 helikopters, 221 voertuigen en 200 paarden van de Garde républicaine.

wat wordt er gevierd op 14 juli frankrijk nationale feestdag