Wat viert men eigenlijk op 14 juli in Frankrijk?

In Frankrijk viert men op 14 juli de nationale feestdag. Vuurwerk, champagne, eten, eten en nog eens eten, een defilé op de Champs-Elysées, de Marseillaise meezingen en overal feestjes. Maar wat vieren de Fransen nou eigenlijk op deze quatorze juillet?

Het ontstaan van 14 juli

Het ontstaan van de Franse nationale feestdag gebeurt op 14 juli 1789 wanneer een woedende menigte Parijzenaars de Bastille, een gevangenis in Parijs, bestormt. Deze bestorming luidt de Franse Revolutie in en is de start van de gewapende opstand in Frankrijk. De Bastille stond namelijk symbool voor de koninklijke tirannie en willekeurige machtsmisbruik van de monarchie. De gevangen die erin zaten, beschouwde men als tegenstanders van de koning en konden door een simpel besluit van de koning opgesloten worden.

Koning Lodewijk XVI werd gevangen genomen en door de guillotine onthoofd. Het centrale bestuur van Frankrijk kreeg een nieuwe indeling. Op deze manier kregen leden uit de gegoede burgerij posities in de politiek. De Franse revolutie maakte een einde aan een monarchie en Frankrijk veranderde in een republiek. 14 juli verwijst dus naar de bestorming van de Bastille en wordt gezien als het begin van de moderne periode. Hierbij maakte de macht van de aristocratie plaats voor een democratie.

Hoe vieren de Fransen 14 juli?

Pas in 1880 werd 14 juli als nationale feestdag uitgeroepen en jaarlijks groot gevierd in Frankrijk. Sindsdien vieren de Fransen in alle steden en dorpen deze nationale feestdag in Frankrijk met festivals. Eigenlijk begint het feest al de 13e. Dan steekt men ‘s avonds vuurwerk af en zijn er op verschillende plekken feesten. In Parijs vindt op 14 juli traditiegetrouw op de Champs-Elysées een militair defilé plaats. Op deze manier worden alle Franse overwinningen uit het verleden herdacht. In alle gemeenten zijn er allerlei festiviteiten, zoals bijvoorbeeld rommelmarkten, optredens, kermissen, met als afsluiter ‘s avonds een bal populaire waar men de hele avond met live muziek of een DJ danst.

wat vieren fransen op 14 juli

Grande défilé in Parijs

In Parijs trappen de Alpha Jets van La Patrouille, onderdeel van de Franse air force, in de ochtend af. Deze straaljagers vliegen de stad over en kleuren met rode, witte en blauwe rookpluimen de nationale vlag in de lucht. Vervolgens start om 11:00 het grande défilé: de militaire parade. Dit houdt in dat er duizenden (oud-)militairen, politieagenten en brandweermannen vanaf de Champs-Élysées in formatie lopen. 

Dit jaar gaat de grote militaire parade in Parijs niet door vanwege de maatregelen omtrent het corona virus. Een bescheidenere militaire ceremonie op Place de la Concorde vervangt het gebruikelijke evenement in Parijs. De Franse regering heeft laten weten dat er aandacht zal worden gegeven aan mensen die werken in de medische zorg. Daarnaast zullen er hooguit 2500 genodigden en 2000 toeschouwers mogen komen.

Ook zal dit jaar op veel plekken het georganiseerde vuurwerk niet doorgaan om grote groepen mensen te voorkomen.

wat wordt er gevierd op 14 juli frankrijk nationale feestdag
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email