Miam

Zoals elke dinsdag vind je hier weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Miam.

Wil je je mening over de Franse keuken uiten? Dan moet je het woord miam gebruiken!

Miam is namelijk een heel simpel woord en bovendien een gebruikelijke manier in Frankrijk om je waardering te uiten voor het eten. Het wordt ook vaak door kinderen gebruikt.

Wat betekent miam?

Miam betekent niets anders dan lekker of heerlijk! Een vergelijkbaar woord in het Nederlands is ‘jammie’. Vaak wordt het dubbel geschreven, dus als miam miam.

Miam klinkt misschien net als jammie wat kinderachtig, maar in Frankrijk is het volkomen normaal om te gebruiken als iemand je vraagt hoe het eten was of als je bijvoorbeeld in een patisserie komt en allerlei lekkere dingen ziet staan.

Ook is #miam in Frankrijk een hele populaire hashtag op Instagram of Twitter om bij een nieuwe post van je eten of laatste baksel te zetten.

Voorbeeldzinnen met miam

Miam – boeuf bourguignon est mon préféré – Jammie, boeuf bouguignon is mijn favoriete gerecht

J’ai goûté des coquilles St Jacques pour la première fois hier – miam miam! – Ik heb gisteren voor het eerst sint-jakobsschelpen geprobeerd – lekker!

Hoewel het meestal gebruikt wordt voor eten, kun je het ook gebruiken voor een aantrekkelijk persoon. Bijvoorbeeld:

Avez-vous vu cette photo de Kylian Mbappé dans le calendrier de l’équipe de France? Miam miam! – Heb je die foto van Kylian Mbappé gezien in de kalender van het Franse voetbalteam? Knap!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email