Frankrijk is een groot land met een eeuwenoude historie. Logischerwijs zijn er gedurende de Franse geschiedenis diverse grootheden opgestaan die bij velen nog steeds bekend zijn.
Aan wie denken we zoal als je kijkt naar belangrijke Fransen in de geschiedenis? Onze top 10 van meest inspirerende Fransen ziet er als volgt uit:


Édith Piaf

edith piaf

Édith Piaf is een beroemde Franse chansonnière. Deze op 19 december 1915 in Parijs geboren zangeres, is met slechts 47 jaar niet oud geworden. De bekendste chansons van haar zijn La Vie en rose en je ne regrette rien. 


Oscar-Claude Monet

claude monet

Deze kunstschilder gaf met zijn schilderij Impression, soleil levant uit 1872 aanleiding tot het begrip impressionisme, de weergave van een bepaald moment. Veel van deze werken hadden betrekking op geschilderde landschappen. Monet heeft ook in Nederland regelmatig geschilderd.


Jeanne d’Arc

jeanne d'arc

Jeanne d’Arc wordt gezien als de nationale heldin van Frankrijk omdat zij een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog (van 1337 tot 1453) heeft gespeeld. Die heldenrol heeft ze helaas op ongeveer 20-jarige leeftijd met de brandstapel moeten bekopen.


Zinédine Zidane

zinedine zidane

Zinédine Zidane is dé stervoetballer van Frankrijk. Deze Frans-Algerijns meervoudig Wereldvoetballer van het jaar, heeft gedurende zijn carrière grote successen met onder andere Bordeaux, Juventus en Real Madrid behaald. Voor het Frans nationaal elftal heeft hij meer dan 100 interlands gespeeld waarbij het winnen van het WK 1998 en EK 2000 zijn hoogtepunten waren. Tegenwoordig is Zidane werkzaam als trainer.


Coco Chanel

coco chanel

Het bekendste modehuis van Frankrijk is toch wel Coco Chanel. Deze Franse ontwerpster en oprichter van het merk Chanel, wordt ook wel ‘de Koningin van de mode’ genoemd. Begin jaren 20 heeft ze ’s werelds meest bekende parfum op de markt gebracht. Ook vandaag de dag is Chanel Nº5 nog een van de best verkochte parfums.


Napoleon

napoleon

Napoleon Bonaparte was een Franse generaal, keizer maar ook dictator die na de Franse revolutie (1789) zijn macht heeft gegrepen. Dit heeft hij voornamelijk bewerkstelligd door middel van oorlogen. Kenmerkend voor deze oorlogen was zijn strategisch inventiviteit waarmee hij uiteindelijk geheel continentaal Europa wist te overheersen. Na 1812 veranderde dit na het verlies tegen een coalitie van andere Europesche grootmachten. Daarna is Napoleon verbannen naar Elba en later naar Sint-Helena.  


Jules Verne

jules verne top 10 meest inspirerende fransen

Deze auteur wordt wel als de grondlegger van de sciencefiction gezien. Door de lezer mee te nemen naar onbekende plekken om aarde, wist hij vrijwel iedereen mee te nemen in zijn fantasiewereld. Verreweg zijn meest succesvolste boek is ‘De reis om de wereld in 80 dagen’. Maar ook ’20.000 mijlen onder zee’ is een zeer bekende uitgave van hem.


Marie Curie

marie curie

Deze in Polen geboren Franse schei- en natuurkundige, was een pionier op het gebied van radioactiviteit. Waar veel natuurkundigen de in 1895 ontdekte röntgenstraling interessanter vonden, werkte Curie verder aan haar onderzoek naar ioniserende straling. Zo is de ontdekking van de elementen polonium en radium aan haar toe te schrijven. Uiteindelijk zou ze voor haar werk twee Nobelprijzen ontvangen.


Louis Pasteur

louis pasteur top 10 meest inspirerende fransen

Louis Pasteur was een scheikundige en bioloog. Deze in Dole geboren wetenschapper is vooral bekend dankzij zijn theorie dat micro-organismen de oorzaak van veel ziekten zouden zijn. Zijn naar hem vernoemde uitvinding pasteuriseren, is het proces waarin schadelijke bacteriën in bederfelijke voedselproducten worden vernietigd door het kortstondig te verhitten zonder dat het voedselproduct wordt beschadigd. 


Charles de Gaulle

charles de gaulle top 10 meest inspirerende fransen

We sluiten deze top 10 van meest inspirerende Fransen af met Charles de Gaulle (1890 – 1970). Deze was oorspronkelijk een Frans militair en actief in het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarbij is hij zwaargewond geraakt en gevangen genomen door de Duitsers. Na de eerste wereldoorlog weet hij zich als tacticus binnen het leger op te werken tot generaal. Als Frankrijk zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft overgegeven aan de Duitsers, roept De Gaulle vanuit Londen op tot verzet. Na de Tweede Wereldoorlog wordt hij de eerste president van de Vijfde Republiek van Frankrijk.

Geef een antwoord