Corona: Welke regels gelden er in Frankrijk?

Goed nieuws voor Nederlanders die graag naar Frankrijk gaan en de Franse tourismebranche: buitenlandse toeristen zijn weer welkom in Frankrijk! Maar welke regels gelden er in Frankrijk in verband met Corona en waar moet je op letten? Wij maakten een overzicht van de meest gestelde vragen.

Wat zijn de algemene regels?

De algemene Corona regels en maatregelen zijn in Frankrijk in principe niet heel veel anders dan die in Nederland: regelmatig handen wassen, in je elleboog niezen en hoesten, het gebruik van papieren zakdoekjes en geen lichamelijk contact bij begroeten. Het enige verschil met Nederland is de fysieke afstand: deze is 1 meter in Frankrijk. 

Zijn de campings open?

Ja, grotendeels wel. De Franse regering heeft de Fransen opgeroepen om voornamelijk in eigen land op vakantie te gaan. Campingeigenaren waren er in eerste instantie op voorbereid om vooral Franse campinggasten te ontvangen. Maar met het openstellen van de grenzen, verheugen ze zich er nu ook op om Europese gasten te kunnen ontvangen. 

De Franse overheid heeft de gezondheidsmaatregelen vergemakkelijkt om zo toeristen te kunnen ontvangen, met name in de camping-, hotel- en horecasector. In principe zijn alle campings open, als de sanitaire omstandigheden dit toelaten.

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje in Frankrijk verplicht, dit geldt ook voor taxi’s. En ook als je een museum bezoekt moet je er eentje dragen. Vanaf maandag 20 juli moeten mensen in Frankrijk op veel meer plekken een mondkapje op. De verplichting geldt in alle afgesloten openbare ruimtes. Dit betekent dus onder andere in alle winkels, overdekte markten, kerken, café’s, banken, bioscopen en postkantoren.

Zorg er dan dus voor dat je er altijd eentje op zak hebt! Het dragen van een mondkapje op andere plekken wordt door de Franse overheid sterk aangeraden. Bovendien geldt in Frankrijk: als de fysieke afstand van 1 meter niet gegarandeerd kan worden, moet je een mondkapje dragen. 

Zijn de restaurants open?

Restaurants zijn gewoon open, maar er mogen niet meer dan 10 personen aan één tafel. Dit mag van meerdere huishoudens zijn. Ook is het dragen van een mondkapje in een restaurant verplicht bij binnenkomst, weggaan en naar het toilet gaan. 

Zijn de musea en attractieparken open?

Ja, musea en attractieparken zijn in principe open. Let wel op dat er enige restricties kunnen gelden, zoals het maximale aantal bezoekers. Bij de meeste musea en attractieparken is vooraf reserveren verplicht. Het is daarom handig om je tickets al vooraf online te boeken. Klik hier voor het aanbod van online tickets van attractieparken en musea. Disneyland Parijs zal weer op 15 juli open gaan. Kijk hier op de website voor de meest actuele informatie en openingstijden van Disneyland

Kunnen we naar het strand?

Tijdens het begin van de tweede fase van de déconfinement, mocht je alleen maar naar het strand om te zwemmen, wandelen of een individuele sport te beoefenen. Maar sinds 2 juni mag je ook weer zonnen. Groepen met meer dan 10 personen zijn verboden en je moet uiteraard genoeg afstand bewaren tot andere mensen. 

Wat moet je doen als je ziek wordt?

Als je in Frankrijk op vakantie bent en je symptomen krijgt, word je verzocht om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit mag ook in het vakantiehuis zijn waar je verblijft. Mocht je op een camping verblijven, moet in geval van ziekte dit meteen gemeld worden bij de receptie. Het is ook toegestaan om terug te rijden naar Nederland (waarbij je natuurlijk niet in een tankstation etc mag komen), en thuis 14 dagen in zelfisolatie te gaan. Dit betreft het hele gezelschap.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email