Opnieuw lockdown in Frankrijk: dit zijn de belangrijkste maatregelen

Net als veel andere Europese landen, is het aantal COVID besmettingen ook in Frankrijk de afgelopen 2 maanden hard opgelopen. Met inmiddels een triest record van meer dan 50.000 besmettingen per dag, wordt de druk op de gezondheidszorg te groot. Om die reden geldt in Frankrijk tot minimaal 1 december opnieuw een landelijke lockdown. Half november evalueert de regering de maatregelen om te bekijken of ze effect hebben. Wat de belangrijkste maatregelen en gevolgen daarvan zijn, zetten wij in dit artikel aan de hand van een aantal onderwerpen voor je op een rij.

Gezondheidszorg

De voornaamste reden van de lockdown is de toenemende druk op de gezondheidszorg. Hoewel het aantal beschikbare IC bedden in Frankrijk bijna 2 keer zo veel is ten opzichte van Nederland, lopen met name de ziekenhuizen in de stedelijke gebieden inmiddels tegen het maximum aan. Het is in Frankrijk dan ook van groot belang om het nog steeds verder oplopende aantal besmettingen fors terug te dringen.

Economie

Ook de economische gevolgen van deze pandemie zijn enorm. Op dit moment is de inschatting dat zo’n 200.000 bedrijven er zeer slecht voor staan. De nieuwe lockdown zal naar verwachting dit jaar resulteren in een negatieve economische groei van meer dan 10%. Dat is een verslechtering van eerdere inschattingen die toen nog op zo’n 8% negatieve groei uitkwamen. Op korte termijn ondersteunt de Franse regering ondernemers met diverse ondersteuningsplannen. Hieronder vallen onder andere zelfstandigen, de luchtvaartsector en de toeristische sector. Daarnaast is het de bedoeling om de komende jaren nog eens 100 miljard euro extra in de Franse economie te steken.

Maatregelen

De maatregelen die tot minimaal 1 december gelden, zullen aan de ene kant de belasting in de ziekenhuizen moeten verminderen. Aan de andere kant moeten ze de economische schade zo veel mogelijk moeten proberen te beperken. Maar elke maatregel beïnvloedt de economie negatief. En dat is helaas niet te vermijden. De belangrijkste maatregelen die nu gelden, zijn de volgende:

Reizen

Reizen van en naar Frankrijk wordt zo veel mogelijk aan banden gelegd. Zo zijn enkel nog noodzakelijke reizen naar Frankrijk toegestaan. Het bezoeken van een eigen tweede (vakantie)woning valt onder niet noodzakelijk. De grenzen blijven dus wel open, maar voor reizigers buiten Europa gelden strenge grensrestricties inclusief een verplichte corona test. Daarnaast zijn niet noodzakelijke reizen tussen regio’s verboden.

Sluiting van niet-essentiële winkels

Sluiting van alle horeca gelegenheden, evenementen, bijeenkomsten en niet essentiële winkels. Maar ook museums, theaters, bioscopen, sportscholen en kappers moeten dicht. Markten met versproducten blijven wel toegestaan, ook als die overdekt zijn. Hotels blijven alleen open voor zakenmensen waarbij alleen roomservice mogelijk is. Voor autogerelateerde bedrijven (waaronder garages, autoverhuur en benzinestations) is besloten om die ook open te laten. Dit geldt ook voor het brengen van een bezoek aan bejaardentehuizen. Ten slotte blijven scholen en crèches, parken, bossen en stranden open.

Attestation

Het formulier ‘attestation de déplacement’ wordt opnieuw ingevoerd. Hiermee is alleen nog het reizen met een geldige reden toegestaan. Fransen mogen maximaal 1 uur per dag buiten zijn op maximaal 1 kilometer afstand van de eigen woning. Standaard geldt dat je 1 meter afstand moet houden van elkaar. Daarnaast zijn nu ook mondkapjes voor scholieren vanaf 6 jaar verplicht (was 11 jaar) en moeten ze gedragen worden in het openbaar vervoer, vliegtuigen, winkels en alle openbare afgesloten gebouwen en ruimtes. Ook heeft Frankrijk een corona app geïntroduceerd en breidt de testcapaciteit uit tot 2 miljoen tests per week. Als blijkt dat je besmet bent, moet je 7 dagen in quarantaine.

Boetes

Op alle maatregelen zal mede door de recente aanslagen extra verscherpte (identiteits)controles toegepast worden. Bij het overtreden van de regels geldt een boete van 135 euro.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email