Zoek
Sluit dit zoekvak.
betekenis chauve souris

Les Mots du Mardi: Chauve-souris

Zoals elke dinsdag weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Chauve-souris.

Wat betekent chauve-souris?

Het woord chauve-souris is samengesteld uit de woorden chauve (kaal) en souris (muis). Chauve-souris betekent dus eigenlijk letterlijk ‘kale muis’. Maar in het Frans gebruik je chauve-souris om een vleermuis aan te duiden. Hoe kan het dan dat de Fransen deze benaming gebruiken?

Waar komt chauve-souris vandaan?

De Franse term voor vleermuis is een beetje mysterieus. Waarom heet het ‘kale’ muis? Vleermuizen hebben toch echt vacht op de bovenkant van hun hoofd, dus het is een beetje moeilijk om deze woordkeuze te begrijpen. De oplossing van dit mysterie wordt gevonden in de oorsprong en evolutie van het woord chauve-souris. Het komt van het Latijnse ‘cawa sorix’, wat ‘muisuil’ betekent, waardoor de oorsprong beter te begrijpen is. Vleermuizen hebben immers de gewoonte om ’s nachts te leven en overdag te slapen, net als uilen. In de achtste eeuw zette men deze naam om in ‘calves sorices’ waarin ‘cawa’ werd omgezet in ‘calva’ wat resulteerde in het Franse ‘kaal’. Op die manier is het veel makkelijker te begrijpen waar ‘kale muis’ vandaan komt.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen