Het recept voor heerlijk zelfgemaakte kouign amann
Als je wel eens in Bretagne bent geweest, heb je ongetwijfeld deze Bretonse specialiteit bij de boulangerie zien liggen: de kouign amann. Niet per se goed als je probeert af te vallen of als je een kunstgebit hebt, maar de kouign amann is rijk van smaak en heerlijk zoet en daardoor niet te weerstaan! Vandaag delen het recept, dat we kregen van een bakker uit Bretagne.
De kouign amann is een soort van kruising tussen een boterkoek en een croissantje. Het werd in 1865 uitgevonden in Douarnenez. Een Bretonse bakker kwam daar op het idee vanwege een schaarste aan tarwe. Omdat hij meer boter had dan bloem, besloot hij een soort broodcroissant te maken.
Het deeg is eigenlijk net als bladerdeeg. Je rolt het deeg uit en legt daar de boter op. Vervolgens ga je het deeg tourneren, zoals dat heet: uitrollen en dichtvouwen. Dit herhaal je een paar keer zodat er laagjes ontstaan.
Het recept lijkt eenvoudig, maar het bereiden vergt toch enige vaardigheid. Zoals de Bretonse bakker ons vertelde: iedereen kan een kouign amann maken, maar niet iedereen maakt een geslaagde kouign amann. Voor het recept gebruik je gezouten boter (uiteraard, in Bretagne gebruikt niemand ongezouten boter). Ook de rusttijd van het deeg is doorslaggevend voor de kouign amann. In de oven smelt de boter zodat de binnenkant zacht wordt, terwijl de buitenkant een gekarameliseerd knapperig laagje krijgt.
Voor 8 personen
Bereidingstijd 45 minuten (en rusttijd 2 uur)
Baktijd 1 uur
Ingrediënten
- 330 gram bloem (type 45)
- 160 gram kristalsuiker
- 280 gram gezouten boter op kamertemperatuur
- 200 ml water
- 5 gram bakkersgist
Recept Kouign Amann
- Meng in een keukenmachine de bloem met het water en voeg de gist toe
- Laat dit 5 minuten kneden op de eerste snelheid en vervolgens 12 minuten op hogere snelheid
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad om te voorkomen dat het blijft plakken
- Rol het deeg uit tot een rechthoek en laat het 30 minuten in de koelkast staan
- Plaats de boter in het midden van de rechthoek en sla de 2 kanten van het deeg eroverheen, zodat de boter bedekt is
- Laat dit 1 uur rusten in de koelkast
- Rol het deeg opnieuw uit en vouw de plak in drieën
- Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit. Vouw ook dit stuk deeg in drieën.
- Herhaal dit proces 2 keer en plaats het deeg elk uur in de koelkast
- Verspreid bij de laatste bewerking de suiker over het deeg voordat het vouwt
- Rol het deeg op tot 5 mm dik en vouw elke hoek naar het midden
- Doe het deeg in een ronde bakvorm en zet het in de oven voor 45 minuten op 30 °C
- Haal de bakvorm uit de oven en zet de oven op 175 °C
- Zet de kouign amann terug in de oven en bak het 1 uur af