Zoek
Sluit dit zoekvak.
hoe bestel je koffie in frankrijk

Hoe bestel je in Frankrijk koffie? 10 Manieren

Op haar achtste maakte ze al koffie in het café van haar vader en toen zei ze altijd: ik ga later nooit in een café werken. Nu is ze dertig en runt al zevenenhalf jaar samen met haar vader het dorpscafé Le Saint Laurent net onder de rook van Lyon. Laetitia Dousson lacht er hartelijk om, terwijl ze tussen de bedrijven door een ‘pression’ tapt (bier van de tap) en ‘un petit blanc’ (klein glas witte wijn) inschenkt. Waar haar meeste werk in zit? In het maken van de verse kopjes koffie: in het café gaan dagelijks twee kilo koffiebonen door de koffiemolen. Maar hoe bestel je nou eigenlijk in Frankrijk je favoriete koffie? Hier vind je onze 10 tips!

Welk merk koffie wordt er gebruikt? Check!

Volgens Laetitia is het belangrijk welk merk koffie er in haar café wordt geschonken. “Wij serveren kwalitatief goeie Italiaanse koffie. Vinden onze klanten de koffie niet lekker, dan gaan ze naar een andere bar. Ook als ik zelf in een café of restaurant zit, check ik altijd het merk koffie op de kopjes.”

6 uur ’s morgens: een rij voor de deur

De meeste koffie wordt in de ochtend gedronken. Franse cafés openen al voor dag en dauw, omdat klanten graag hun dag starten met lekkere koffie, staand aan de bar. “Als ik ’s morgens om zes uur de deur van het café open, staan er al mensen te wachten”, vertelt Laetitia. “Eerlijk gezegd zou ik dat zelf nooit doen. Waarom zou je eerder opstaan om in een bar koffie te gaan drinken. Ik drink liever een kop koffie thuis. Misschien omdat de koffie sterker is? Je wordt er in elk geval lekker wakker van.”

Un petit noir, un jus en nog veel meer manieren om koffie te bestellen

Ook na de middagmaaltijd wordt er veel koffie besteld. Met name de gewone ‘café’, die in Frankrijk gelijk staat aan een espresso, wordt veel gedronken. Volgens de Franse bardame is 95% van de koffie die ze maakt een ‘café classic’. Of meer familiair, ‘un petit noir’, ‘un jus’, ‘un caf’ of ‘un kaoua’. Maar er zijn nog negen andere opties. Laetitia zet ze voor ons op een rij:

  • Café double: twee espresso’s in een groot kopje
  • Café serré: espresso met minder water, dus een sterk bakje
  • Café allongé: espresso aangelengd met twee doses water, dus minder sterk. Deze versie wordt ook wel café américain genoemd
  • Café crème: espresso met schuim van warme melk
  • Café au lait: espresso met een grote dosis warme melk, vaak geserveerd met een melkkannetje. Afhankelijk van de hoeveelheid melk wordt deze koffie ook wel ‘un petit crème’ of ‘un grand crème’ genoemd
  • Café noisette: espresso met een wolkje warme melk, geserveerd in een klein kopje
  • Cappuccino: espresso met melkschuim en een beetje cacaopoeder in een ruime kop
  • Café viennois: espresso met slagroom en cacaopoeder
  • Café mocca: espresso met warme schuimende melk en warme chocolademelk

Bijzonder kopje koffie

Zelf drinkt Laetitia ’s morgens een koffie waar volgens haar geen naam voor bestaat. Ze laat eerst even de koffie doorstromen voordat ze haar espressokopje eronder zet. Zo is ie minder sterk. “Veel klanten willen een ‘café comme moi’, zo wordt het hier genoemd.” Ook heeft ze elke dag een bijzonder koffieverzoek: een ‘café cognac’. “Elke ochtend om kwart over zes bestelt een klant deze koffie. Als ik de cognacfles open zet ik het kopje altijd ver van me af en schenk eerst de cognac in, vervolgens maak ik de koffie. Die alcohollucht in de vroege ochtend, dat is te sterk voor mij!”

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen