Gevulde kalkoen met kastanjes en paddestoelen

In Frankrijk hoort een gevulde kalkoen er met het diner op oudejaarsavond bij! Wil jij ook graag een gevulde kalkoen op tafel? Dit recept van gevulde kalkoen met kastanjes en paddenstoelen kan niet mislukken, en uitdrogen is ook onmogelijk.

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van ongeveer 2,5 kilo
  • 800 gram kastanjes
  • 2 Hokkaido pompoenen
  • 600 gram gehakt
  • 250 gram paddenstoelen (het lekkerst zijn doodstrompetten of cantharellen)
  • 130 gram hazelnoten
  • 2 sneden brood
  • 8 cl melk
  • 5 cl armagnac
  • 2 sjalotjes
  • 1 knoflookteen
  • 2 snufjes quatre épices (peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember)

Recept gevulde kalkoen met kastanjes en paddenstoelen

  • Haal de korst van het brood, verkruimel het brood in een kom en giet er de melk en de Armagnac overheen
  • Hak de knoflook en de sjalotjes fijn en plet de hazelnoten
  • Fruit de knoflook en de sjalotjes in een pan met een beetje boter. Bak de paddenstoelen gedurende 5 minuten mee en voeg de hazelnoten toe. Haal de pan van het vuur
  • Meng het gehakt, het paddenstoelenmengsel, 200 gram van de kastanjes, het brood, de quatre épices door elkaar en vul hiermee de kalkoen
  • Vul een grote braadpan voor de helft met water, zet er vier schaaltjes in en leg daarop een rooster. Het rooster mag het water niet raken. Leg de kalkoen op het rooster en dek het zo strak mogelijk af met aluminiumfolie. Plaats het geheel op het vuur, breng het water aan de kook en laat dit 30 minuten pruttelen
  • Verwarm de oven voor op 160 ºC. Leg de kalkoen in een braadslee, giet de boter en olie erover. Bak het in de oven gedurende 1 uur en 30 minuten, draai en bedruip regelmatig met het vrijgekomen braadvocht
  • Snijd de pompoenen open, verwijder de pitjes en snijd ze in vieren. Als de kalkoen 1,5 uur in de oven heeft gestaan, verdeel dan de rest van de kastanjes en de pompoen rond de kalkoen en zet de oven op 180 ºC. Zet het geheel nog voor 45 minuten in de oven en vergeet het weer niet af en toe te bedruipen
  • Haal de kalkoen uit de oven en bedek het met aluminiumfolie en laat het nog een kwartiertje rusten voordat je het serveert

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email