Réveillon

Zoals elke dinsdag weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Réveillon.

Wat is de betekenis van Réveillon?

Le réveillon is de avond voor het nieuwe jaar die Fransen feestelijk met vrienden of familie doorbrengen, oftewel: oudejaarsavond. In het Frans noemt men dit ook wel ‘le réveillon de la Saint Sylvestre’.
In Frankrijk vieren we le Réveillon vaak met vrienden. De ene keer bij vrienden thuis, de andere keer in een restaurant. Er wordt gegeten, gedronken en gedanst tot het middernacht is. Dan wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en goede gezondheid toe voor het nieuwe jaar.
Vaak wordt met Réveillon ook alleen het diner bedoeld, dat laat op de avond begint en uren duurt. Hierbij staan elk jaar vooral de champagne en foie gras weer op het menu.

Herkomst Réveillon

Wat is de letterlijke betekenis van Réveillon? Het woord Réveillon komt van het werkwoord ‘réveiller’, dat ontwaken betekent. Waarschijnlijk is het woord réveillon ontstaan omdat het feestelijke diner ervoor moet zorgen om iedereen aan tafel wakker te krijgen.

De eerste oudejaarsavond vond plaats in het Romeinse Rijk, in de nacht vóór 1 januari. Op deze laatste dag van de Gregoriaanse kalender maakten de Romeinen altijd een lange maaltijd, met veel gangen en verschillende gerechten. Zo wachtte men op de komst van het nieuwe jaar in gezelligheid. Hoe meer gerechten er geserveerd zouden worden tijdens oudejaarsavond, hoe voorspoediger het nieuwe jaar zou zijn!
Sindsdien is deze traditie ingeburgerd in de gewoonten van een groot aantal landen.

Kerstavond

Ook Kerstavond noemt men in Frankrijk le Réveillon. Om het te onderscheiden van oudejaarsavond, noemt men Kerstavond ook wel le réveillon de Noël en 31 december le réveillon du jour de l’An.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen