Froid de canard

Zoals elke dinsdag vind je hier weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Froid de canard.

Wat betekent Froid de canard?

De Franse uitdrukking un Froid de canard wil zeggen dat je het koud hebt of dat het buiten heel koud is. Als het midden in de winter is, kun je dus zeggen: il fait un froid de canard. In het Nederlands gebruiken we dan de woorden ‘steenkoud of ijzig koud.’

Waar komt de uitdrukking Froid de canard vandaan?

De meningen verschillen nogal over hoe de uitdrukking precies is ontstaan. De een beweert dat het is voortgekomen uit de eendenjacht. De jachtperiode op eenden loopt namelijk van oktober tot en met januari. Aangezien het dan herfst of winter is, en de jagers bovendien ook nog eens op het koudste moment van de dag (vanaf een half uur voor zonsopkomst tot een half uur na zonsondergang) onbeweeglijk op de uitkijk moeten staan, kun je je voorstellen dat ze het nogal koud krijgen.
Bovendien is het vaak zo dat hoe slechter het weer, en hoe harder de wind, hoe meer de eenden in beweging zijn en dus hoe groter de kans is dat men erop kan jagen.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat eenden in strenge winters naar het zuiden trekken. Als je dus een eendentrek ziet, zou dit dus een voorbode kunnen zijn voor een naderende kou.

De derde uitleg is dat als de temperatuur onder nul is, het water in de sloten bevriest en de pootjes van eenden aan het ijs vast kunnen vriezen. Il fait un froid de canard kan hier dus een afgeleide van zijn.

Tegenwoordig wordt de uitdrukking niet alleen meer door jagers gebruikt, maar is het een gezegde die je vaak hoort.