Fransen zijn dol op rosé. Volgens de Franse krant Le Monde drinken ze steeds minder wijn, maar is de consumptie van rosé in vijftien jaar met ruim 50% gestegen. Ook zijn Fransen de nummer één rosédrinkers in de wereld. 35% van de wereldverkoop wordt weggespoeld door de slokdarm van de Fransozen. En ze zijn niet alleen goed in het drinken van rosé, ook zijn ze wereldkampioen in de productie van deze wijn.
Bijna doorzichtig
In alle gebieden van het land wordt rosé geproduceerd. Van de Loire tot de Elzas, van de Rhônevallei tot aan Bordeauxstreek en van de Languedoc tot Sud-Ouest. Maar het belangrijkste roségebied blijft de Provence. Deze streek levert een uitzonderlijke rosé. Deze is zo licht van kleur, bijna doorzichtig. In de afgelopen tien jaar is de export met 500% geëxplodeerd. Indrukwekkende cijfers, of zoals de Fransen zouden zeggen: pas mal!
Luxemerken en wereldsterren
Toch zit er een addertje onder het gras. Je ziet dat grote Franse luxemerken als LVMH en Chanel hun zinnen hebben gezet op verschillende wijndomeinen in de Provence, evenals het alcoholmerk Pernod Ricard. Ook wereldsterren blijken ineens een passie te hebben voor de Provencewijnen. Wijnboeren dragen tegenwoordig namen als Brad Pitt, George Clooney, Ridley Scott, Patrick Bruel en het echtpaar Sarkozy. De wijngaarden gaan voor enorme bedragen van de hand.
Een beetje aan de prijs
Deze ontwikkeling zorgt voor een hausse in de prijs van de AOC-rosé uit de Côtes-de-Provence. Met prijzen tussen de 20 en 40 euro per fles. Blijkbaar is er een markt voor luxe rosé wijnen. Maar is het niet zonde om zoveel geld te betalen voor een simpel zomerwijntje, dat lekker wegdrinkt op een zonnig terras? Helemaal omdat rosé heel simpel en goedkoop is om te maken. Je hebt er alleen rode wijndruiven voor nodig en het materiaal om witte wijn te produceren. Een beetje kennis van oenologie en voilà: daar is de rosé. Hiervoor heb je geen voorraad nodig, de wijn hoeft niet te rijpen en kan meteen in de fles.
Champagne en Bordeaux evenduur als rosé
Toch vreemd dat er zelfs champagnes zijn die net zoveel kosten als een fles rosé? Champagne ligt twee tot vijf jaar in een kelder, en heeft een tweede rijping nodig, in de fles. Of neem de rode wijn uit de Bordeaux. Deze kun je jarenlang bewaren. Bij een Bordeaux koop je eigenlijk een belofte: over tien of twintig jaar ontkurk je de fles en drink je een prachtige wijn. Terwijl de meeste van de rosé wijnen na vijf jaar over de kop zijn: gewoon niet meer te drinken. Laat je een rosé liggen, dan ontstaat er geen extra aroma in de fles. En is de jeugdigheid eenmaal verdwenen, dan blijft er niets over…
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar een lekkere fles rosé hoeft echt niet meer te kosten dan twintig euro. Zoals bijvoorbeeld de XxX Coteaux d’Aix en Provence uit de Alpes de Haute Provence à 9 euro. Een aanrader!