Hoe is de Corona situatie nu in Frankrijk?

Per 11 mei heeft de Franse regering de maatregelen om verdere verspreiding van het Corona virus te voorkomen versoepeld. Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen en de verwachtingen voor komende zomer. 

Wat is er veranderd per 11 mei?

Frankrijk zat twee maanden in lockdown. Alleen met een geldige reden mocht je naar buiten. En dat met een ingevuld formulier, maximaal 1 kilometer van huis en maximaal 1 uur. Alleen de supermarkten en essentiële winkels waren open. 

Maar vanaf de 11e zijn de regels veranderd, voor de komende drie weken minimaal. Dit betekent dat bepaalde winkels weer open mogen, met uitzondering van grote winkelcentra, cafés en restaurants. Ook scholen en kinderopvang gaan weer geleidelijk open, met kleinere groepen. 

In plaats van maar 1 kilometer, mogen Fransen nu vrij reizen in een straal van 100 kilometer of binnen het eigen departement. Ook het openbaar vervoer is opgestart, maar mondmaskers zijn verplicht. En ook een werkgeversverklaring is verplicht als je tijdens de spits in Parijs en omgeving met de trein wilt reizen.

En niet alleen mondkapjes in het openbaar vervoer zijn verplicht, ook in bepaalde winkels en openbare ruimten moet men deze dragen. Dit verschilt per winkel of gemeente. Bijeenkomsten op straat van meer dan 10 mensen zijn niet toegestaan. Fransen worden nog steeds opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken als dat mogelijk is.

Kan ik naar Frankrijk reizen?

Voor wat betreft reizen door en naar Frankrijk is er na 11 mei eigenlijk niets veranderd. Alleen noodzakelijke reizen zijn mogelijk, en kan ook alleen met een speciaal ingevuld formulier. Of eigenlijk twee: zowel een formulier voor meer dan 100 kilometer reizen én een formulier voor internationale verplaatsing. 

Als Nederlander de grens oversteken, kan dus niet zomaar. Alleen buitenlanders met een officieel woonadres in Frankrijk mogen de grens over, maar dan uiteraard alleen met een goede reden. Tot 15 juni mogen er in ieder geval geen buitenlandse toeristen naar Frankrijk.

Kijk voor de actuele status in Frankrijk en de regels omtrent de grens op de website van Buitenlandse Zaken.

Kunnen we van de zomer op vakantie?

Of dat zo is, hangt uiteraard af van de situatie omtrent het corona virus in Frankrijk. Begin juni zal bekend worden gemaakt door de Franse overheid of de grenzen vanaf 15 juni open zullen gaan, en zo ja, voor wie. 

Of een zomervakantie in Frankrijk er in zit dit jaar, valt op dit moment dus moeilijk te zeggen. 

Waar vind ik actuele informatie?

Voor de meest actuele informatie kun je het beste kijken op de website van de Franse overheid. Mocht je op de hoogte willen zijn van het laatste corona nieuws in Frankrijk, is de Franstalige nieuwssite Le Monde heel overzichtelijk. Mocht je geen Frans kunnen, kun je op de website van de NOS terecht.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email