Covid-19 in Frankrijk: FAQ

De Franse overheid heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in Frankrijk tegen te gaan. Hier vind je de meest actuele informatie en geven wij  antwoord op vragen die ons veel gesteld worden over de maatregelen in Frankrijk.

Wat is de status in Frankrijk?

De Franse overheid heeft diverse maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus in Frankrijk tegen te gaan. Dit betekent dat alle restaurants, cafés, niet-essentiële winkels, scholen en universiteiten gesloten zijn. Alleen supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinepompen en banken blijven open. Ook de meeste tabakszaken zijn nog open, omdat die vaak als postkantoor dienen.

In tegenstelling tot Nederland, is Frankrijk wel overgegaan tot een lockdown. Fransen mogen nu nog maar 1 keer per dag hun huis uit, om de volgende redenen:

  • voor boodschappen
  • voor een medische afspraak
  • voor het verzorgen van familieleden of het ophalen van kinderen
  • voor de hond uitlaten of lichaamsactiviteit (maximaal 1 kilometer van huis en maximaal 1 uur)
  • voor werk dat niet thuis gedaan kan worden

Om de deur uit te kunnen, moeten de Fransen een formulier invullen. Hierop moeten ze aangeven om welke reden ze buiten zijn, en op welk tijdstip ze zijn vertrokken.

Bij het niet naleven van deze regels riskeert men een boete vanaf € 135.

Steeds meer departementen en steden gaan over op een avondklok. Alleen voor strikt noodzakelijke zaken mag men nog de straat op binnen een bepaald tijdvak.

Kan ik nog terug naar Nederland nu ik in Frankrijk zit?

Ja, hoewel alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Er is beperkt openbaar vervoer, vliegverkeer (maar het is wel mogelijk) en ook met de auto terug rijden kan gewoon nog. Mocht je terug reizen naar Nederland, houd je dan uiteraard aan de hygiënevoorschriften en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de verkeersinformatie.

Als je met de auto terug gaat, houd dan ook goed in de gaten welke regels er bijvoorbeeld in België gelden.

Als je vanuit Frankrijk naar Nederland reist, kruis dan op het formulier attestation de déplacement het 4e hokje aan (Déplacements pour motif familial impérieux) en schrijf daarbij: Retour aux Pays-Bas

En wat als ik in Frankrijk wil/moet blijven?

Dan moet je je natuurlijk ook aan de Franse regels houden en raden we je aan om het formulier van de Franse overheid in te vullen om een boete te voorkomen als je je buiten huis bevindt. Ook voor mensen met een niet-Franse nationaliteit gelden dezelfde maatregelen.

Kan ik nu naar Frankrijk toe?

Het huidige reisadvies is dat je alleen naar het buitenland mag reizen als dat strikt noodzakelijk is. Dus ja, in feite kun je naar Frankrijk maar het wordt strikt afgeraden. De Nederlandse regering adviseert alle Nederlanders om in de komende periode niet naar het buitenland te reizen. En ook in Frankrijk geldt: reizen naar en door Frankrijk kan alleen met een geldige reden. Dus mocht je plannen hebben om nu of binnenkort naar Frankrijk te gaan, maak dan de afweging of dat écht nodig is. En als dat niet het geval is, stel de reis dan uit (als dat kan).

 

 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email