Op vakantie naar Frankrijk? Nog even geduld!

‘Mes chers compatriotes’, klonk het donderdag 1 april via de Franse TV-zenders. Na de wegstervende klanken van de Marseillaise en beelden van het Élysée nam President Emmanuel Macron het woord. Nooit een goed teken in tijden van Corona. Altijd als hij een toespraak houdt vanuit zijn ‘torentje’ volgen er ingrijpende maatregelen. Zo ook deze keer. In de strijd tegen de derde golf van het coronavirus is heel Frankrijk vanaf zaterdag 3 april tot en met 2 mei weer aan een streng ‘confinement’ onderworpen. 

Licht aan het einde van de tunnel

Wat houden de maatregelen in en wat betekent dat voor Nederlanders die graag naar Frankrijk afreizen? Ondanks dat de Franse president erop wees dat in Frankrijk de intensive care overvol is, hoopt hij dat deze maand van extra inspanningen door de bevolking het licht aan het einde van de tunnel in zicht brengt.

Wat houden de coronamaatregelen in Frankrijk in?

Welke inspanningen er van de Fransen worden verwacht? Een avondklok vanaf 19.00 uur, zoveel mogelijk thuiswerken en een verbod om verder dan 10 kilometer van je woning een luchtje te scheppen. Verder zijn alle scholen en niet-essentiële winkels gesloten, terwijl restaurants en cafés al sinds eind oktober niet meer open zijn geweest. 

Negatieve PCR test

Nederlanders die heel graag naar Frankrijk willen afreizen, kunnen beter nog even geduld hebben. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor Frankrijk een oranje reisadvies afgegeven: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Bovendien moeten reizigers vanuit Nederland bij binnenkomst in Frankrijk een negatieve PCR-coronatest tonen, die niet ouder is dan 72 uur.

Medio mei waarschijnlijk versoepelingen

Ondanks dat veel Fransen klagen dat het vaccineren veel te langzaam gaat, ligt het vaccinatieprogramma volgens Macron op schema. Vanaf medio april moeten Fransen boven de zestig jaar een eerste prik kunnen halen en een maand later zijn mensen boven de vijftig aan de beurt. Half juni kan de rest van het volk worden gevaccineerd. Ook sprak Macron de hoop uit dat de strenge maatregelen vanaf medio mei weer kunnen worden versoepeld.

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste Franse covid nieuws?

Download dan de app: TousAntiCovid. Hierop is dagelijks het aantal nieuwe gevallen te volgen, de druk op de intensive care en het totaal aantal gevaccineerde mensen.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email