Zoals elke dinsdag weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Rez-de-chaussée.

Wat is de betekenis van rez-de-chaussée?

Rez-de-chaussée (spreek je uit als ʁed.ʃo.se) betekent niets anders dan begane grond. Het woord duidt de verdieping van een gebouw of huis aan, dat zich op de begane grond bevindt. Dit is meestal op hetzelfde niveau als de straat.

Waar komt rez-de-chaussée vandaan?

Laten we eerst even kijken naar het woord chaussée. Dit stamt namelijk van het Latijnse calx af, dat kalk betekent. Via calciata betekent een met kalk bestrate weg.
Wat rez betreft: dit is een oude term en betekent: tegen iets, op hetzelfde niveau van of dichtbij. Deze term komt ook uit het Latijn, namelijk van het woord rasus, het voltooid deelwoord van radere, wat scheren, schaven of aanraken betekent. De huidige vorm van rez, dat wil zeggen met een z aan het eind, dateert trouwens uit de 18e eeuw en gebruikt men alleen bij rez-de-chaussée, rez-de-jardin en rez-de-cour. Het woord schrijf je met koppeltekens, omdat er rez en chaussée nogal verouderde woorden zijn en los misschien niet worden begrepen.

Voorbeeld: les parties communes de la maison sont au rez-de-chaussée et les chambres sont à l’étage : de gemeenschappelijke ruimtes van het huis bevinden zich op de begane grond en de slaapkamers zijn op de eerste verdieping.

In Frankrijk zie je ook vaak ergens, bijvoorbeeld in een lift, ‘rdc’ staan. De betekenis hiervan is niets anders dan de afkorting van rez-de-chaussée.

Geef een antwoord