Ma Grande

Zoals elke dinsdag vind je hier weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Ma grande.

Het klinkt misschien als een belediging, maar iemand ‘grande’ noemen in Frankrijk is eigenlijk heel vriendelijk. Maar wat is de betekenis van ma grande en waarom zou ik de uitdrukking moeten kennen?

Wat is de betekenis van ma grande?

Iemand ma grande noemen is een vriendelijke en enigszins informele manier om een ​​vrouwelijk persoon in Frankrijk aan te spreken.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, verwijst de uitdrukking niet naar het fysieke uiterlijk of de lengte van de ander. De Fransen gebruiken ma grande op dezelfde manier als wij ‘lieverd’ of ‘schat’ gebruiken en de Engelsen ‘my dear’ zeggen.

Voorbeeld

Ça va, ma grande? – Hoe gaat het met jou, lieverd?

Merci, ma grande – Bedankt, schat.

Het is een uitdrukking die meestal wordt gebruikt door oudere mensen, meestal wanneer ze zich tot jongere vrouwen richten. Er is ook een mannelijke vorm (mon grand), maar die wordt eigenlijk bijna nooit gebruikt.

Het alternatief is van ‘ma grande’ is ‘ma grosse’. Vooral jonge mensen zeggen vaker ‘ma grosse’ dan ‘ma grande’ tegen elkaar. Maar, terwijl grande ‘lang’ of ‘groot’ betekent, betekent grosse eigenlijk ‘dik’.

Voorbeelden van ma grosse

Ça va, grosse? Hoe gaat het, schat?

Merci, ma grosse – Bedankt, lieverd.

Dit is echter een hele informele uitdrukking, dus gebruik dan liever ma grande, tenzij je ongeveer dezelfde leeftijd hebt als de andere persoon én diegene heel goed kent.

Jongens gebruiken op dezelfde manier ‘mon gros’ om ‘vriend’ tegen elkaar te zeggen.

Salut, gros – Hé, maat

À plus gros – Later, vriend

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email