Hopla

Zoals elke dinsdag vind je hier weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Hopla.

Hopla is zo’n typisch Frans woord dat af en toe opduikt in een bepaalde situatie. Je spreekt het uit met een stomme h, een scherpe p en een aanhoudende a, en je kunt het ook spellen als hop-là.

Als je een tijdje in Frankrijk op vakantie bent geweest of er hebt gewoond, zal het je misschien wel zijn opgevallen: een paar Franse woorden zijn meer geluiden dan woorden. Zoals bijvoorbeeld: pfff, oh là là of miam. Deze geluiden zijn diep geïntegreerd in het dagelijkse Franse woordgebruik. Hopla is een van deze vaak gebruikte geluiden.

Maar wat is de betekenis van hopla?

Hopla is een manier om aandacht te vestigen op wat je aan het doen bent. Maar het heeft enigszins verschillende betekenissen, afhankelijk van de context.

Zo kan bijvoorbeeld een ober hopla zeggen terwijl hij je bord of glas neerzet. In dit geval heeft hopla dezelfde betekenis als voilà (alsjeblieft).

Het kan ook ‘oeps’ betekenen of als waarschuwing gebruikt worden. Als je per ongeluk tegen iemand aan stoot in een winkel of op straat bijvoorbeeld. Door hopla uit te roepen, waarschuw je de andere persoon en geef je aan dat het niet expres was.

Andere varianten

Hopla is ook een woord dat Fransen gebruiken als aanmoediging, zoals ‘kom op’ of ‘ga!’.

Stel je een zwemles voor waarbij kinderen na elkaar het water in moeten duiken. De leraar kan hopla roepen om aan te geven wanneer ze moeten springen.

Of een moeder kan tegen een van haar kinderen allez-hop of hopla zeggen, om ze aan te moedigen om hun kamer op te ruimen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Vakantiehuizen in Frankrijk