Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Waarom is de Alpes-de-Haute-Provence zo'n fijne bestemming?

Op zo’n 1.150 kilometer vanuit Utrecht, ligt in het uiterste zuidoosten van Frankrijk de Provence. Het noordelijk gelegen deel van de Provence is de Alpes-de-Haute-Provence en kenmerkt zich door een prachtig en gevarieerd landschap. Het is dan ook een zeer geliefde vakantiebestemming voor toeristen. Maar waarom zou je naar dit gebied op vakantie willen gaan? Wat zijn daar de leukste en mooiste bezienswaardigheden? In dit artikel lees je meer over het waarom van de Alpes-de-Haute-Provence.

Divers

De Alpes-de-Haute-Provence is bij uitstek geschikt om in zowel de zomer alsook in de winter te bezoeken. Zo kun je in de zomer bijvoorbeeld heerlijk recreëren bij een van de meren of wandelen en fietsen door het mooie landschap. In de winter zijn er diverse skigebieden voorhanden. Het grootste en meest bekende skigebied is Serre Chevalier. Met 250 kilometer piste behoort het tot de grotere skigebieden. Maar ook Vars/Risoul en Espace Lumière mogen er met zo’n 180 kilometer zijn voor de echte fanatieke skiërs.

Steden die de moeite waard zijn

Mocht je naar de Alpes-de-Haute-Provence op vakantie gaan, dan adviseren wij je om absoluut de volgende steden te bezoeken:

  • Digne-les-Bains: deze centraal in het gebied gelegen stad is tevens de hoofdstad. Kenmerkend zijn de vele thermale baden, een gezellig centrum met terrasjes en het Lavendel Corso (festival) in de zomer.
  • Moustiers-Ste-Marie: dit zuidelijk gelegen stadje ten noorden van Lac de Sainte-Croix is absoluut een bezoek waard. Door haar unieke ligging op een rotsformatie, lijkt de tijd er te hebben stilgestaan. Het centrum kent diverse pleintjes en de mooie kerk Notre-Dame-de-l’Assomption.
  • Sisteron: deze oud Romeinse stad ligt westelijk en is goed bereikbaar via de snelweg (A51). Meest bekende gebouw is de Citadel. Kenmerkend is de ligging op een naast de stad gelegen heuvel. Met een bezoek aan de Citadel wordt u minimaal beloond met een prachtig uitzicht.
  • Castellane: in deze zuidelijk gelegen pittoreske stad zijn diverse ruïnes uit de Romeinse tijd en middeleeuwen te bewonderen. Daarnaast vind je er vele kerkjes die de moeite waard zijn om te bezichtigen.
  • Riez: deze op de hoogvlakte gelegen stad is omringd door lavendelvelden. Met veel bezienswaardigheden waaronder een Romeinse tempel, stadswallen, stadspoorten en prachtige andere gebouwen, lukt het zonder moeite om er een dag lang door te brengen.

Meren

In Alpes-de-Haute-Provence liggen verschillende meren. De twee grootste daarvan zijn Lac de Sainte-Croix en Lac de Serre-Ponçon. Deze zijn omringd door heuvels en bossen. Maar ook het kleinere stuwmeer Lac de Sainte-Croix met prachtig helder blauw water mag er zijn. De rivier de Verdon mond uit in dit meer. Hierdoor is het mogelijk om vanuit dit meer een adembenemende boottocht te maken door de Gorges du Verdon (de Verdonse kloof). Op alle meren zijn stranden beschikbaar en uiteraard diverse watersporten mogelijk.

Andere bezienswaardigheden

  • Plateau de Valensole: met de oneindig lijkende velden vol met lavendel, is dit waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid van het gebied. Met een bloeitijd in juni en juli, is de zomer dus de mooiste tijd voor een bezoek. De geur van lavendel zal je altijd bijblijven.
  • Gorges du Verdon, Gorges du Cian en Gorges d’Oppedette: de meest bekende kloof is Gorges du Verdon. Klein nadeel daarvan is dat die ook drukker wordt bezocht. Wat dat betreft is een bezoek aan de voor veel toeristen minder bekende Gorges d’Oppedette aan te bevelen. Zo zijn daar fantastische wandelingen te maken met prachtige uitzichten als beloning. Maar ook zwemmen in of kanoën op de rivier de Calavon behoort tot de mogelijkheden.
  • Abdij van Ganagobie: dit benedictijnse klooster ligt in het westen, niet ver van Le Belvédère verwijderd. Het is een eenvoudige kapel maar daarom niet minder mooi om te bezichtigen. Let daarbij vooral op de mooie middeleeuwse mozaïeken.
alpes haute provence vakantiebestemming
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen