Search
Close this search box.

7 Redenen waarom je een keer naar Lille zou moeten

Op nog geen 300 kilometer rijden van Utrecht, ligt in het noorden van Frankrijk de stad Lille. Deze van oorsprong Vlaamse stad, genaamd Rijsel, was tot de 20ste eeuw vooral bekend om haar textielindustrie. Door de ineenstorting van deze industrie, als gevolg van de crisis in de jaren 30 van de vorige eeuw, ontstond grote armoede. Inmiddels richt Lille zich vooral op de dienstensector. Als gevolg hiervan nemen de bevolkingsaantallen en welvaart sinds de jaren 80 weer toe. En dat is goed nieuws! Want door de culturele bezienswaardigheden en vele gezellige terrasjes, is de stad een echte toeristische trekpleister. Een stedentrip naar Lille is dan ook zeker een goed idee! Vandaag geven we je 7 redenen waarom je een keer naar Lille zou moeten.

Place du Général-de-Gaulle

Dit centraal in Lille gelegen plein, is een echte aanrader. Het is vernoemd naar de in Lille geboren Charles de Gaulle (zijn geboortehuis is nu een museum). Hier zijn diverse restaurants en terrasjes te vinden. Midden op het plein staat het standbeeld La Colonne de la Déesse ter herinnering aan het Oostenrijkse beleg eind 18e eeuw. Meest in het oog springende gebouw op het plein is het beursgebouw. Dit is in de stijl van de Vlaamse Renaissance gebouwd en is volgens velen zelfs het mooiste gebouw van Lille. Het gebouw heeft een centrale binnenplaats. In de middagen wordt hier vaak een (boeken)markt georganiseerd.

7 redenen waarom je naar lille zou moeten

Place du Théâtre

Vrijwel naast het Place du Général-de-Gaulle ligt het Place du Théâtre. Aan dit plein ligt het operagebouw. Dit in de stijl van Louis de XIV gebouwde theater, is niet alleen prachtig om te zien maar zeker ook een bezoek waard. Maar daarnaast is er ook het gebouw van de Kamer van Koophandel te vinden. Met zijn karakteristieke grote klokkentoren (belfort of ook wel hallentoren genoemd) is dit gebouw niet te missen.

Citadel de Lille

Deze in een stadspark gelegen Citadel is vandaag de dag nog steeds in gebruik als militaire kazerne. Om die reden is een bezoek alleen onder begeleiding van een gids mogelijk. Maar ook zonder de Citatel de bezichtigen is een wandeling door het stadspark de moeite waard. In het park ligt ook een klein pretpark en is er de (gratis) dierentuin te vinden.

7 redenen waarom je naar lille zou moeten

Avenue de Petit Paradis

Ten westen van het stadspark Citadel de Lille ligt de Avenue de Petit Paradis. Loop je hier langs de oevers van het Canal de la Deúle, dan waan je jezelf even niet in het stadse leven. Heerlijk om eens een boek mee naar toe te nemen en in de ‘natuur’ te genieten van de relatieve rust.

Palais des Beaux-Arts 

Dit museum voor Schone Kunsten is absoluut een bezoek waard. Op nog geen 500 meter loopafstand verwijderd van Place du Général-de-Gaulle, ligt dit museum echt in het centrum van Lille. Eenmaal binnen is het voor de kunstliefhebbers echt genieten. Door de brede verzameling van grote werken, moet je er rekening mee houden dat je langer binnen bent dan gedacht. Zo zijn er werken te vinden van Rubens, Monet, Rodin, Rembrandt en Van Gogh.

Hôtel de Ville

Het stadhuis van Lille is zeker de moeite van een bezoek waard. Met haar hoge toren ten oosten van het stadscentrum, is dit gebouw zelfs van verre niet te missen. De toren geeft een fantastisch uitzicht over de binnenstad. Het is daarom zeker de moeite waard om een entree ticket aan te schaffen. De eerste paar verdieping zijn per trap, de verdere weg daarna omhoog is per lift. 

Shoppen

Last but not least: shoppen! Lille is een echt shopparadijs. De diversiteit aan winkels is er enorm groot. Je vindt er zowel kleine winkeltjes als grote winkelcentra met bekende winkelketens.

In de kleine steegjes van Vieux Lille vind je een overvloed aan kleine exclusieve boetiekjes. En als het regent kun je prima terecht in Euralille. Dit hypermoderne overdekte winkelcentrum heeft twee verdiepingen waar je bekende merken vindt.

 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen