Zoek
Sluit dit zoekvak.
zonnepanelen nemen frankrijk

Zonnepanelen op je huis in Frankrijk

Zonnepanelen op je dak in Frankrijk: goed om te weten

Was het je al opgevallen? In Frankrijk zie je maar weinig zonnepanelen op de daken. Dat komt door de vrij goedkope stroom, opgewekt door kerncentrales. Bovendien subsidieert de overheid elektriciteit, waardoor de kosten kunstmatig laag blijven. Frankrijk loopt wat tarieven betreft dan ook flink uit de pas met de Europese Unie. 

Volg de Franse regels

Maar goed, jij bent van plan om zonnepanelen te plaatsen op je Franse dak. Ga als eerste naar de Mairie voor een vergunning. In bijna alle gevallen heb je dit nodig. Vraag vervolgens meerdere offertes aan bij 2 à 3 installateurs uit de buurt. Let wel op of ze QualiPV – qualité photovoltaïque – gecertificeerd zijn. De installatie moet volgens de juiste (Franse) regels worden aangesloten. Stel dat er iets gebeurt en je installatie is niet gevalideerd, dan ben je niet verzekerd, en de klos…

Offertes en technische oplossingen

Dus laat diverse bedrijven langskomen, leg uit wat de bedoeling is en vraag ze om een gedetailleerde offerte. Zodat je kunt terugzien wat de installatie van de panelen kost en wat de prijs is van het materiaal. Dat is handig bij het vergelijken van de kosten. Is je dak geschikt voor de panelen? Is het groot genoeg en vangt het voldoende zonlicht op? Afhankelijk van hoe je dak is georiënteerd en welke schaduw erop valt, heb je misschien technische oplossingen nodig. Laat je hierover informeren en vraag naar de kosten. Let ook op de prijs van de omvormer, die de zonne-energie omzet naar elektriciteit. 

Energie terugleveren of een accu?

Goed om te weten: de Nederlandse salderingsregeling is in Frankrijk niet aan de orde.
Wel is het mogelijk energie terug te leveren aan de Franse energiemaatschappij. Een slimme meter houdt automatisch bij hoeveel energie er wordt verbruikt en hoeveel onnodige energie er wordt terug geleverd. Hiervoor ontvang je een minimale vergoeding van het energiebedrijf (à 0,10 euro per kWu). Vandaar dat een accu interessant kan zijn. 

Mini-elektriciteitscentrale

Met een accu voorkom je dat te veel geproduceerde energie voor een klein prijsje aan een energiemaatschappij wordt verkocht. Met de te veel geproduceerde elektriciteit, laad je de accu op, als een soort mini-elektriciteitscentrale, voor eigen verbruik. De energiepiek ligt altijd tussen 12 en 14 uur, als de zon op z’n hoogst staat, terwijl het elektriciteitsverbruik dan op z’n laagst is. Met de accu kun je het teveel aan elektriciteit opslaan en gebruiken voor jouw piekmomenten.

Oplichters en afzetters?

Heb je de offertes eenmaal binnen, vergeet dan de Nederlandse tarieven. De prijzen liggen in Frankrijk twee keer zo hoog. Dat heeft niets met oplichten of afzetten te maken: dat is gewoon de markt. De opleiding tot installateur is vrij prijzig en wordt betaald door de werkgever; deze kosten zijn doorberekend in de prijzen. Let bij het vergelijken ook op keurmerken, garanties en voorwaarden. En zoek altijd op het internet naar online referenties!

Belasting en btw-regels

Stel dat je kiest voor zo’n 8 panelen, dan heb je een zogenaamde 3Kw installatie. Kw staat voor kilowattpiek en is een begrip waarmee het rendement van zonnepanelen wordt berekend, het vermogen van je installatie. Bij meer panelen kom je vaak boven de 3Kw uit en gelden er andere belasting en btw-regels. Wil je hier dieper induiken, lees dan de duidelijke informatiepagina van Engie. Hier staat alles stapsgewijs uitgelegd. 

PS. Neem vooral geen panelen mee uit Nederland. De Franse installateur sluit ze niet aan, omdat hij dan geen garantie kan leveren op z’n werk…

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen