verdwalen in parijs

Zo kun je nooit meer verdwalen in Parijs

Met meer dan 6000 straten lijkt Parijs wel een labyrint.. Zelfs voor de Parijzenaars! Niet zo gek dus dat je al eens bent verdwaald in Parijs. Elke keer struin je allerlei straatjes door, en voor je het weet heb je geen idee meer waar je bent. Maar wist je dat de benaming van de straten niet per toeval is gedaan? Als je de logica erachter begrijpt, kun je met gemak de weg vinden in de Franse hoofdstad! Wij leggen je de volgorde van de Parijse wegen uit.

De Seine als referentiepunt

Hoewel Parijs vanaf 1729 al op elke hoek straatnaambordjes werden aangebracht door de gemeente, is het wachten tot het begin van de 19e eeuw totdat de huidige naamgevingen en nummeringen wordt ingesteld. Vanaf dan worden alle gebouwen in de straten die loodrecht op de Seine staan, opeenvolgend genummerd vanaf de Seine richting de buitenkant. Voor de gebouwen in de straten die paralel aan de rivier lopen, geldt dat ze genummerd worden vanaf het oosten naar het westen. De even nummers zijn altijd aan de rechterkant en de oneven nummers aan de linkerkant.

De uitzonderingen op de regel

Rue de Charenton, Rue Picpus, Rue Reuilly, Rue Wattignies en Avenue Daumesnil zijn aangelegd om uit te monden in Charenton, dat ten zuidoosten van Parijs ligt, zijn uitzonderingen.

Gebouwen die in deze straten staan, zijn dus genummerd vanaf de buitenkant richting de Seine en van west naar oost. Hierbij geldt wel dat de even nummers aan de rechterkant liggen en de oneven nummers aan de linkerkant liggen.

Parijs virtueel bezoeken

Ben je dat verdwalen helemaal zat of wil je een keer vanuit huis Parijs bezoeken? Dat kan! Met de interactieve kaart van Paristique kun je een virtueel bezoek brengen aan de lichtstad. Op deze manier is verdwalen in Parijs echt onmogelijk! Bovendien scheelt het je pijnlijke voeten én heeft de stad geen geheimen meer voor je.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen