Zoals elke dinsdag weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Noël.

Wat betekent Noël?

Noël is het Franse woord voor Kerstmis.

Waar komt Noël vandaan?

In het Nederlands noemen we het dus Kerstmis en in Engeland heet het feest Christmas. In deze woorden zien we dus een directe link met Jezus Christus. Maar waarom lijkt dat dan niet zo in het Frans te zijn?

Bij het horen van het woord krijg je niet meteen een associatie met Kerst. Maar waar komt Noël dan vandaan? Wat betekent Noël eigenlijk precies? En houdt het misschien toch verband met Jezus?
In het Latijn heet Kerst Dies natalis domini, oftewel: de dag van de geboorte van de heer. De Fransen hielden het woord natalis aan. Natalis werd Noël, en Kerstmis noemt men eigenlijk sinds de Middeleeuwen dus Noël.

Volgens taalkundigen komt de oorsprong van Noël uit de Gallische taal. Het woord zou komen uit de samentrekking van het Gallische ‘noio’ (dat nieuw betekent) en ‘hel’ (dat zon betekent). Elk jaar vierden de Galliërs namelijk het heidense feest de Winterzonnewende. Dan werd de geboorte van de ‘soleil invaincu’, de ongeslagen zon gevierd.

Geef een reactie