Search
Close this search box.
transat jacques vabre

Transat Jacques Vabre

Aanstaande zondag 27 oktober om 13:00 is de start van de 14e editie van de Transat Jacques Vabre. Er zullen 60 zeilboten vertrekken vanuit Le Havre, op weg naar Salvador de Bahia in Brazilië. Maar hoe is deze zeilrace ontstaan? En waarom heet het de Transat Jacques Vabre?

De Transat Jacques Vabre is een non stop zeilwedstrijd over de Atlantische Oceaan. Met twee zeilers aan boord vertrekken de boten vanaf de Seine langs de prachtige kliffen van Normandië. Daarna zullen ze zo snel mogelijk naar het westen gaan, op weg naar Savador de Bahia.

De zeilduo’s zullen op de 30 Imoca’s, 3 Multi50 en 27 Class40 in totaal 4350 mijl moeten afleggen naar Brazilië. De winnende racetijden zullen variëren van 10 dagen voor de Multi 50 klasse tot 17 dagen voor de Class40.

De Transat Jacques Vabre heet zo, omdat het de historische koffieroute tussen Frankrijk en Brazilië is. Als bijnaam krijgt de race ook wel ‘Route du Café’. De koffiehandel tussen Frankrijk en Brazilië begon in 1728, toen er slechts 80 pond koffie werd gelost in de haven van Le Havre.
In 1993 werd in het kader van deze geschiedenis door Jacques Vabre een zeilrace georganiseerd, om het belang van deze zeeroute te vieren en te herinneren.

De start zal dus plaatsvinden in Le Havre. Niet alleen vanwege de historie, maar ook vanwege de ligging. Het is de grootste stad in Normandië met de enige diepwaterhaven die 24 uur per dag toegankelijk is, ongeacht de getijden. Het is de belangrijkste jachthaven van Frankrijk aan de kust van het Atlantische Kanaal. Bovendien is Le Havre door de geografische ligging door de jaren heen een van de vijf beste watersportbestemmingen van Frankrijk geworden.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen