Knallend het nieuwe jaar in? Doe als Napoleon en open je fles champagne op de ouderwetse Franse manier! Door ‘m te sabreren oftewel te onthoofden met een sabel (‘sabre’ in het Frans). Op deze manier wordt de kurk en het bovenste deel van de champagnefles afgeslagen. Wij geven je 6 tips hoe je het beste champagne kunt sabreren.

In de voetsporen van Napoleon

Het leger van Napoleon zou in 1812, tijdens de slag om Smolensk (Rusland), voor het eerst flessen met een sabel hebben onthoofd. Althans, volgens de overlevering. Andere bronnen fluisteren dat het juist de Kozakken waren die de champagne, buitgemaakt op de Fransen, sabreerden. Als ultieme vernedering van de vijand…

Champagne sabels met accessoires

Frankrijk, land van tradities, zou Frankrijk niet zijn als deze oude gewoonte niet in ere zou worden gehouden. Daarom is er in de jaren ’80 een speciaal genootschap in het leven geroepen, de Confrèrie du Sabre d’Or, die de kunst van het sabreren nog steeds beoefent. Er bestaan zelfs speciale champagne sabels met bijpassende accessoires, zoals een kist, schede, sabelkwast en een gravure. Kosten? Tussen de 500 en 1000 euro. 

Mocht je op korte termijn niet zo’n speciaal sabel op de kop kunnen tikken, geen nood. Sabreren gaat ook heel goed met een flink scherp mes.

6 tips voor het sabreren van champagne:

PS: Zijn er geen glassplinters? Is de snede recht?  Heb je niet gemorst? Gefeliciteerd! Je bent een volleerde sabreur.

https://youtu.be/-LEbNHF-oyo