Zoals elke dinsdag weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Bistrot.

De bistrot is een van die typisch Parijse termen, want er zijn er genoeg te vinden in de stad! Het zit tussen een eetcafé en een restaurant in. Vaak wat kleiner, knusser en niet op de bekendste toeristische plekken. In een bistrot komt de lokale bevolking samen, om te eten en te praten.
Tegenwoordig nemen ze verschillende vormen aan. Oorspronkelijk waren de Parijse bistrots kleine cafés gerund door zogenaamde bougnats – immigranten uit de Auvergne. Zij verlieten het platteland tijdens de industriële revolutie om zich in Parijs te vestigen en daar hun eigen eetcafés te openen. Deze etablissementen stonden bekend om hun ongedwongen sfeer.

Waar komt het woord bistrot vandaan?

Over de oorsprong van het woord zelf is nog steeds veel discussie over. Sommigen suggereren dat het een woord uit een streektaal zou zijn dat in de 19e eeuw in Parijs werd geïmporteerd. De term bistrot zou dan zijn oorsprong kunnen hebben in het woord ‘bistraud’. Dit duidde in het Poitevin dialect eerst ‘een bediende’ en vervolgens ‘een wijnhandelaar’ aan. Voor anderen zou het meer in de buurt komen van het woord ‘bistouille’, dat werd gebruikt om koffie aan te duiden die typisch is voor Noord-Frankrijk, of zelfs het jargon ‘bistingo’ dat ‘cabaret’ betekent .

Maar de meest populaire legende gaat terug tot de tijd van Napoleon. De oorsprong van het woord bistrot zou namelijk te maken hebben met de Russische bezetting in 1814. En inderdaad, op de gevel van het restaurant van Mère Catherine op de Place du Tertre, in Montmartre, hangt een plaquette die de afkomst van bistrot kan verklaren. Volgens de inscriptie gingen de Kozakken, die gestationeerd waren in Parijs na de nederlaag van Napoleon I, tijdens hun dienst drinken in de cafés van de stad. Uit angst om verrast te worden door hun opperbevelhebbers, bevalen ze de eigenaars van het café om hen vlug te bedienen. Dit deden ze schreeuwend in de Russisch ‘Bistro! Bistro!’, wat ‘snel’ betekent.

Geef een reactie