Parijs en Amsterdam organiseren dit jaar een intercultureel programma tussen de twee hoofdsteden, namelijk het culturele samenwerkingsjaar Paris-Amsterdam Rendez-vous 2019.

Vanaf april tot en met november kun je je dus te goed doen aan de Franse cultuur, zonder dat je onze eigen hoofdstad hoeft te verlaten.

Elk jaar viert Parijs een samenwerking waarmee het een sterke band heeft. Dit jaar is dat dus Amsterdam!

De twee wereldsteden ondertekenden in 2013 een samenwerkingsovereenkomst waarbij het uitwisselen van ervaring en kennis centraal staat. Amsterdam en Parijs werken samen op het gebied van verkeer, duurzaamheid, watermanagement, economie en cultuur. Om deze samenwerking te versterken, organiseren ze deze Paris-Amsterdam Rendez-vous.

In beide steden zijn er een tal van culturele activiteiten op het gebied van literatuur, theater, street art, jeugdworkshops, film en dans. Op deze manier kun je dus Parijs in Amsterdam ervaren, en andersom.

Paris-Amsterdam Rendez-vous 2019 wordt geïnitieerd door de gemeente Amsterdam, de stad Parijs, het Institut Français en wordt onder andere ondersteund door de Franse & Nederlandse Ambassades, Amsterdam&partners, het Nederlands Letterenfonds.

Een greep uit het programma:

  • Summer Dance Forever. Dit internationale festival met urban dansstijlen trekt topdansers uit de hele wereld naar Amsterdam. (20 augustus t/m 28 augustus)
  • Film & Science Night, waarbij er een aantal korte films worden vertoond. Na deze films gaat Marc Obéron, directeur van het Parijse filmfestival, in gesprek met het publiek over duurzame steden. (27 september)
  • Migrants à Paris. Deze tentoonstelling gaat onder andere over Chagall, Picasso, Mondriaan en andere bekende en onbekende kunstenaar-migranten in Parijs in de jaren 1900 -1950. De expositie loopt van 21 september 2019 tot en met 2 februari 2020.
  • Erasmus-Descartesconferentie. Als afsluiter van het culturele samenwerkingsjaar vindt er in de OBA een conferentie plaats die zich toespitst op het thema energie. (15 november)

Kijk voor alle informatie en evenementen op de website van de gemeente Amsterdam of op de website van de stad Parijs.

Geef een reactie