Vanaf volgend jaar gaat Frankrijk belasting heffen op vliegtickets. Dit betekent dat alle vluchten vanuit en in Frankrijk vanaf 2020 duurder worden door de invoering van een vliegtaks.

De Franse minister van Transport, Elisabeth Borne, maakte bekent dat de Franse regering een ecotaks instelt voor vluchten vanuit Frankrijk. Dit plan maakt onderdeel uit van een aantal klimaatmaatregelen.
De vliegtaks geldt alleen voor reizigers die vanaf een Franse luchthaven vertrekken en niet voor reizigers die naar Frankrijk vliegen of die overstappen op Franse luchthavens. Het geldt overigens ook niet als je vanuit Frankrijk naar Corsica of de Franse overzeese regio’s vliegt.

Hoe hoog is de taks?

De vliegtaks komt neer op een bedrag tussen de 1,50 en 18 euro. Dat wil zeggen: passagiers die binnen Frankrijk of de Europese Unie reizen, krijgen een extra heffing van 1,50 euro als ze economy class vliegen. Vlieg je business class, dan kun je rekenen op een heffing van 9 euro.
Reizigers die buiten de EU vliegen, kunnen een ecotaks van 3 euro verwachten. In geval van business class, is dit 18 euro.

In totaal moet de nieuwe belastingregeling ongeveer 180 miljoen euro opleveren voor de Franse schatkist. Dit geld zal onder andere gebruikt worden voor milieuvriendelijke investeringen in infrastructurele doeleinden, zoals het verbeteren en realiseren van spoorwegen rond Franse steden.

Air France laat weten niet blij te zijn dat Frankrijk met een vliegtaks komt. Het bedrijf schat de extra kosten per jaar op 60 miljoen euro en volgens hen wordt bovendien de concurrentiepositie verslechterd door de nieuwe belastingmaatregel.

Ook Nederland heeft plannen voor een vliegtaks. Wanneer deze er exact komt, en hoe hoog het bedrag zal zijn is nog niet bekend.